Kastelen in Languedoc-Rousillon

In de regio Languedoc-Roussillon zijn verschillende kastelen van de Katharen te vinden. De Katharen, ook wel Albigenzen genoemd, waren een religieuze beweging die afweek van het geloof van de Katholieke kerk. De Katholieke kerk zag de Katharen als ketters en duldden de aanwezigheid van de Katharen in het zuiden van Frankrijk dan ook niet. De kruistochten tegen de Albigenzen, onder leiding van Simon de Montfort, maakten een einde aan het Katharisme in het zuiden van Frankrijk. Tot op de dag van vandaag staan er echter nog verschillende indrukwekkende kastelen van de Katharen (al dan niet deels) overeind. Op deze pagina zetten wij de vijf mooiste kastelen van de Katharen voor u op een rij!


Peyrepertuse

Peyrepertuse wordt door velen gezien als het mooiste kasteel van de Katharen dat vandaag de dag nog te bezoeken is. Dit kasteel ligt op een rots van ruim 300 meter hoog. Vanaf de locatie van het kasteel kunt u genieten van een prachtig uitzicht op een ander kasteel van de Katharen: kasteel Quéribus 


Quéribus

Het kasteel Quéribus ligt op een bergtop bij het plaatsje Cucugnan en was een van de laatste bolwerken van de Katharen. Vanaf de top van de berg, waar de ruïne van Quéribus ligt, kun je genieten van een indrukwekkend uitzicht. Een bezoekje aan dit kasteel is prima te combineren met een bezoek aan Peyrepertuse.


Montségur

Montségur ligt op een berg, ongeveer twintig kilometer van de stad Foix. Rondom Montségur bestaat een mysterieuze legende. Zo zouden enkele Katharen tijdens de belegering van Montségur zijn ontsnapt met niets minder dan de Heilige Graal! 


Puivert

Het kasteel van Puivert ligt vlakbij het gelijknamige dorpje, in het departement Aude. Dit kasteel geldt als een van de beter bewaard gebleven kastelen van de Katharen in het zuiden van Frankrijk. Rondom dit kasteel zijn meerdere films opgenomen, waaronder de film ‘The Ninth Gate’, waarin acteur Johnny Depp de hoofdrol speelt.


Puilaurens

Het kasteel van Puilaurens maakt deze lijst compleet. Ook dit kasteel ligt bovenop een hoge rots. Wat dit kasteel zo indrukwekkend maakt, is dat de buitenmuren de tand des tijds grotendeels hebben doorstaan. Hierdoor krijgt u, wanneer u dit kasteel bezoekt, een goede indruk van hoe het kasteel er in haar hoogtijdagen uit moet hebben gezien.